Serebral palsi
Serebral palsi

Serebral palsi

 

Serebral palsi, kişinin hareket, duruş ve dengesini etkileyen bir grup hastalığın adıdır. İlerleyici yapıda değildir. Yani genellikle giderek kötüleşmez ama kişinin yaşamı boyu değişiklikler gösterebilir.


Serebral palsili kişilerin beyinlerinin kas gerginliğini kontrol eden kısmında bozukluk olduğu için kaslarını gerektiği gibi kullanamazlar.


Çocuklarda Serebral Palsi Çeşitleri


4 çeşit serebral palsi vardır: Spastik, diskinetik, ataksik ve karışık


Spastik tip


SP’lilerin %80’i spastiktir. Spastik SP’li kişilerin kas gerginliği çok artmış olduğundan hareketleri çok tutuktur. Spastik SP de etkilenen vücut kısımlarına göre kendi içinde sınıflanabilir: Spastik dipleji denince bacakların etkilendiği anlaşılır. Spastik hemiplejide ise kastedilen vücudun bir yarısının etkilendiğidir. Spastik quadriplejide tüm vücut (her iki kol, bacak, yüz ve baş) etkilenmiştir.


Diskinetik tip


SP vakalarının %10’unu oluştururlar. Bu kişilerde hareketler yavaş, dairesel ve istemsizdir. Eller, ayaklar, kollar ve bacaklar etkilenebilir. Yüz kasları etkilenirse konuşma güçlüğü görülür.


Ataksik tip


SP’lerin %5’i ataksiktir. Bu tipte, kişilerin denge ve derinlik algısında sorun vardır. Yürürken denge kaybı, yazı gibi koordine hareketlerde beceriksizlik olur. Bir şeye uzanmak istediklerinde derinlik ve mesafe algısı bozuk olduğundan el ve ayaklarını kontrol edemezler.


Karışık tip


Bu üç çeşitten ikisinin bir arada bulunduğu SP çeşididir. En fazla görülen ikili diskinetik ve spastik tipin birlikteliğidir.


SP’de belirtiler kişiden kişiye değişebileceği gibi aynı kişide de belirtilerde zamanla değişkenlik gözlenebilmektedir. Beraberinde havaleler, zekâ geriliği, işitme ve görme bozuklukları da olabilmektedir.

 

Bu site, Sitesepeti ve Solido Grup güvencesi ile hazırlanmıştır. Copyright © 2014